-
Adalet Komisyonu Raporu Gerekçesi
«Tasarının 101 inci maddesinin birinci fıkrasına yapılan ilave ile vakıfların yeterli mal ve hakları belirli, aynı zamanda “sürekli” bir amaca özgülemeleriyle oluştuğu hususuna açıklık getirilmiştir.»
-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 101- Yürürlükteki Kanunun 73 üncü maddesini karşılamaktadır.
Birinci fıkrada, gerçek kişiler gibi tüzel kişilerinde vakıf kurabilecekleri (vakıf kurucusu olabilecekleri) açıkça ifade edilmiş; vakfın kurulmasının, sadece mal ve hakların özgülenmesi ile değil, ‘yeterli’ mal ve hakların özgülenmesi ile olacağı vurgulanmıştır; yine vakfın tüzel kişiliğe sahip mal topluluğu olması niteliği de, vakfın tanımında bir unsur olarak belirlenmiştir.
İkinci fıkrada, vakfedilecek malvarlığı değerleri arasında, bir malvarlığının bütünü, gerçekleşmiş ya da gerçekleşeceği anlaşılan her türlü geliri, ekonomik değeri olan haklar da sayılmıştır.
Üçüncü fıkrada, vakıflarda üyeliğin söz konusu olamayacağı esası getirilmiştir. Ülkemizde belirli dönemlerde söz konusu olabilen dernekleşme yerine vakıf kurma eğilimleri, böylece yeterli mal ve hakların belirli bir amaca özgülenmesinin aranması ve derneklerden farklı olarak vakıflarda üyelik olamayacağının öngörülmesi ile sınırlandırılmış olacak ve bu suretle dernek benzeri vakıflar kurulması değil, gerçek anlamda tarihi gelişimine ve işlevine uygun şekilde vakıf kurulması yolu, yasal güvence altına alınmış olmaktadır. Son fıkra ise, Ana-yasanın ilkeleri dikkate alınarak düzenlenmiştir.”
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 66- Madde, yürürlükteki Kanunun 73. maddesini karşılamaktadır. Birinci fıkrada vakfın kurulmasında amaç unsuruna açıklık sağlanmış ve vakfa tahsis edilen mal ve hakların amacı sağlamağa yeterli olması şartına yer verilmiştir. İkinci fıkra ise Anayasanın prensipleri dikkate alınarak düzenlenmiştir.’:
“A. Kuruluşu
I. Genel Olarak
Madde 66- Vakfın kurulması, kazanç dağıtımından başka bir amaca yeterli mal ve hakların tahsisi ile olur.
Cumhuriyetin Anayasa ile belirlenen niteliklerine ve Ana-yasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlaka, milli birliğe ve milli menfaatlere aykırı veya belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını destekler veya siyasi nitelikte amaç güden vakıf kurulamaz.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade : (Tahsis) yerine doktrinde kullanılan (özgülenme); (mamelek) kelimesi de koyu Arapça olduğundan bunun yerine, yine doktrinde yerleşmiş bulunan (malvarlığı) terimleri konulmuştur. Başkaca bir değişiklik yoktur.
2) Biçim ve hüküm değişikliği yoktur0.’:
“A. Kuruluşu
I. Genel Olarak
Madde 73- Vakıf, başlı başına bir varlığı olmak üzere, bir malın belli bir gayeye özgülenmesidir.
Bir malvarlığının bütünü veya gerçekleşmiş bulunan veya gerçekleşeceği anlaşılan her türlü geliri veya ekonomik değeri olan haklar vakfedilebilir.”