• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 740 - Yürürlükteki kanunun 664 üncü maddesini karşılamaktadır.

    Maddenin konu başlığı İsviçre aslı olan 687 nci maddede olduğu gibi ‘Bit- kiler’ şeklinde değiştirilmiştir.

    Madde kenar başlığı ile birlikte arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 659 - Madde, yürürlükteki kanunun 664. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.’:

    3. Ağaçlar

    a. Kural

    Madde 659 - Komşunun arazisine taşarak zarar veren dal ve kökler, onun talebi üzerine uygun bir süre içinde kaldırılmazsa, komşu bu dal ve kökleri kesin kendi mülkiyetine geçirebilir.

    Ekilmiş veya üzerine yapı yapılmış arazisine dalların taşmasına katlanan komşu, bu dallarda yetişen meyvaları top-lama hakkına sahip olur.

    Komşu ormanlar hakkında bu hükümler uygulanmaz.


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddeye uygun duruma getirilmiş ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği: Bu maddenin yürürlükteki met-ninde (ağaç sahibi) denilmektedir. Oysa ağaçlar, kural olarak, toprağın bütünleyici parçası olduklarından bağımsız bir mülkiyete konu olamaz. Toprak kiminse, ağaçlar da onundur. Bu nedenle yürürlükteki metinden ağaçların sahibi veya maliki değil (elmeni) sözkonusu edilmiştir. Meselâ bir bahçe üzerinde yararlanım hakkı sahibi olan kimse veya bir çiftliğin ürün kiracısı oralardaki ağaçların maliki olmayıp elmen’idirler. Eğer ağaç dal ve kökleri bir taşınmaza zarar verecek derecede taşıyorsa bunların kaldırılması yalnız malikten değil bu gibi elmenlerden de dava edilebilmelidir. Bu nedenle 664 üncü maddenin birinci fıkrası ona göre değiştirilmiştir. Bundan başka birinci fıkradaki “hakkını kendi eliyle koruma”, eski deyimle “bizzat ihkakı hak” prensibi alıkonulmakla birlikte buraya dava açarak hakkını alma yolu da eklenmiştir.’:

     

    3. Ağaçlarda

    a) Genel Kural

    Madde 664 - Bir toprağa taş dal ve kökler o toprağa zarar verir ve malikin istemi üzerine bunlar ağaçların elmenince, uygun bir süre içinde kaldırılmazsa, malik sınırı aşan dal ve kökleri kesip kalıntılarını, benimsemek ve buna elmen tarafından karşı konulması halinde, bu dal ve köklerin kestirilmesini mahkemeden istemek hakkına sahiptir.

    Bir taşınmazın maliki ekilmiş veya yapı yapılmış taşınmazı üzerine dalların geçmesini hoş görürse, bu dallarda yetişen meyvaları toplayıp benimseme hakkına sahip olur.

    Bu kurallar, komşu ormanlar için uygulanmaz.