• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 620 - Yürürlükteki kanunun 560 ıncı maddesini karşılamaktadır.

    Madde kenar başlığıyla birlikte İsviçre Medenî Kanununun 581 inci maddesindeki aslına uygun olarak üç fıkra olarak kaleme alınmış, ayrıca maddeye yeni bir dördüncü fıkra eklenmiştir. Maddenin birinci fıkrasında, deftere geçirilecek «alacak ve borç müfredatı» ifadesi yerine daha tutarlı olan «terekeye ait aktif ve pasif» ifadesi kullanılmıştır.

    Maddeye eklenen bu yeni fıkra ile, defter tutulmasına ilişkin hükümlerin kanunda yer alması teknik açıdan uygun olmadığından, resmî defterin nasıl tutulacağının tüzükle düzenleneceği esasına yer verilmiştir.»



  • «1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 544 - Madde, yürürlükteki kanunun 560. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Kenar başlık kaynak İsviçre Medenî Kanunun 581.maddesine uygun olarak değiştirilmiş, madde metni de kaynak kanuna uygun şekilde fıkralara ayrılmıştır. Ayrıca maddeye ilave edilen son fıkrada «defter tutulmasına ilişkin hükümlerin tüzükle belirleneceği» esasına yer verilmiştir.’:

    «B. Usul

    I. Deftere yazma

    Madde 544- Resmî defter, sulh hâkimi tarafından düzenlenir ve bu deftere, terekeye ait hak ve borçlar takdir edilen değerleriyle yazılır.

    Mirasbırakanın malî durumu hakkında bilgi sahibi olan herkes kendi sorumluluğu altında olmak üzere sulh hâkimi tarafından istenilen bilgiyi vermekle yükümlüdür.

    Özellikle mirasçılar, mirasbırakanın kendilerince bilinen borçlarını sulh hâkimine bildirmek yükümlülüğü altındadır.

    Defterin tutulmasına ilişkin hükümler, tüzükte belirlenir.»


  • «1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade: Maddenin kenar başlığı, İsviçre aslında olduğu gibi «B. Usulü, I. Deftere geçirme» olarak düzeltilmiş, metni ise sadeleştirilmiştir. Bu metinde bu defterin, bütün kalıt mallarını, değerleriyle birlikte ihtiva eden bir döküm defteri olduğu açıkça görülmektedir. Terimler de yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Bugün yürürlükte olan metinde dört cümleden oluşmuş bir tek fıkra durumunda olan bu madde, üç bağımsız kuralı kapsadığından, aslında olduğu gibi üç ayrı fıkraya ayrılmıştır. Fıkraların bünyesinde de değişiklik yapılmış, ikinci fıkradan sorumluluğa ait kural kaldırılarak, ikinci ve üçüncü cümleler birleştirilip, öntasarının ikinci fıkrası haline konulmuş ve sorumluluk konusuna ait kural maddenin en son fıkrasını teşkil etmiştir.

    3) Hüküm değişikliği: Birinci fıkrada, resmî defterin, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince düzenleneceği belirtilmiştir. Ayrıca maddenin üçüncü cümlesinin başındaki «makbul bir sebebe müstenid olmaksızın» kaydı tamamen lüzumsuz görüldüğünden kaldırılmıştır. Sorumluluk hükmünün son fıkraya alınmasının sebebi bugünkü metinde, daha yukarıda ko-nulmuş olan tazminat yükümünün sanki mirasçıları kapsa-madığı şeklinde bir tereddüt doğurmaması içindir; zira sorumluluk ister ilgililer, ister mirasçılar olsun, bilgi vermekten ka-çınan herkes için mevcuttur.’:

    «B. Usulü

    I. Deftere geçirme

    Madde 560 - Resmî defter mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince düzenlenir ve kalıta giren malların ve borçların dökümünü kapsar; mallara ait her kalemin karşısına, biçilen değeri de yazılır.

    Mirasbırakanın malvarlığı hakkında bilgisi olan herkes, sulh mahkemesince istenilen bilgiyi vermek zorundadır; özellikle mirasçılar, mirasbırakanın bildikleri borçlarını aynı suret-te sulh mahkemesine bildirmek zorundadırlar.

    Bundan kaçınanlar, bu yüzden doğacak zararı tazminle yükümlüdürler.»