• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 882 - Yürürlükteki kanunun 797 nci maddesini karşılamaktadır.

    Maddeyle rehnin tesisi anında miktarı kesin olmayan veya sonradan değişebilen alacaklar için tapu kütüğünde ‘azamî bir meblağ’ göstermek suretiyle ipotek tesisine ve alacaklıya bunu belgeleyebilmesi için bir rehin belgesi verilmesine imkân yaratılmıştır.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 799 - Madde, yürürlükteki kanunun 797. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.’:

     

    “A. Amaç ve nitelik

    Madde 799 - Doğmuş veya doğacak ya da doğması ihtimal dahilinde olan herhangi bir alacak, ipotekle teminat altına alınabilir.

    İpoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması şart değildir.”

    *

    ‘Madde 800 - Madde, yürürlükteki kanunun 797. madde-sini karşılamaktadır; kaynak İsviçre Medeni Kanununun 825. maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Hü-küm değişikliği yoktur.’:

     

    “B. Kurulması ve sona ermesi

    I. Kuruluş

    Madde 800 - Miktarı belli olmayan veya değişebilen alacaklar da, rehin derecesi gösterilmek suretiyle, ipotekle teminat altına alınabilir. Bu takdirde ipotek, tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere rağmen sırasını korur.

    Alacaklıya isteği üzerine tapu memuru ipoteği gösteren bir belge verir. Sadece tescilin yapıldığı ispata yarayan bu belge kıymetli evrak niteliği taşımaz.

    Tescilin yapıldığının sözleşme üzerine yazılıp tasdikedilmesi ipotek belgesi yerine geçer.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelerle uyumlu duruma getirilmiş; ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı üç kuralı kapsayan bu madde aslında olduğu gibi bağımsız üç fıkra durumuna getiril-miştir.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “B. Kurulması ve sona ermesi

    I. Kurulması

    Madde 797 - İpoteğin sağladığı alacak tutarı belirlenmemiş veya değişken olsa bile, ipotek tapu kütüğünde belli bir derecede kurulur ve alacakta ne gibi bir değişiklik olursa olsun, kütükteki derecesini muhafaza eder.

    Kurulan ipotek için alacaklının istemi üzerine, kütükteki kayda uygun bir ipotek belgesi verilir; ancak bu belge yalnız bir ispat vasıtası niteliğinde olup, kıymetli evraktan değildir.

    Yapılan tescil rehin sözleşmesinin örneğine şerh verilerek tasdik edilirse, bu sözleşme ayni zamanda ipotek belgesi yerine geçer.”