• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 1022 - Yürürlükteki kanunun 930 uncu maddesini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki metnin ikinci fıkrasında, tescilin hükmünün kayıt tarihinde başlayacağı ifade edilmiştir. Öğretide belirtildiği ve kaynak kanunun 972 nci maddesinde açıklandığı üzere, bununla amaçlanan tescilin etkisinin yevmiye defterine yapılan kayıt tarihinde başlayacağıdır. İkinci fıkra bu esasa göre yeniden düzenlenmiştir.

    Yürürlükteki metinde, tescilin aynî hakkın içeriğini belirleme bakımından etkisini düzenleyen hükme, bu konuyu düzenleyen 1021 inci maddede yer veril-miştir. Oysa tescilin aynî hakkın içeriğini belirlemesi bakımından etkisi, tescilin yapılmasının bir sonucu olduğuna göre, bu hükme maddenin üçüncü fıkrasında yer verilmesi uygun görülmüştür.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 939 - Madde, yürürlükteki kanunun 930. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki metnin ikinci fıkrasında, tescilin hükmünün kayıt tarihinde başlayacağı gibi ne anlama geldiği anlaşılamayacak bir ibareye yer verilmiştir. Doktrinde belirtildiği ve kaynak İsviçre Medeni Kanunun 972. maddesinde de açıklandığı üzere söylenmek istenen, tescilin etkisinin “yev- miye defterine yapılan kayıt tarihinde” başlayacağıdır. Tasarıda ikinci fıkra bu esasa göre yeniden düzenlenmiştir.’:

     

    II. Tescilin sonuçları

    1. Genel olarak

    Madde 939 - Aynî haklar kütüğe tescil ile doğar; sıralarını ve tarihlerini tescile göre alır.

    Tescilin etkisi, kanunen öngörülen belgeler talebe eklenmiş veya geçici tescil hâlinde belgelerin uygun zamanda tamamlanmış olması şartıyla yevmiye defterine yapılan kayıt tarihinde başlar.


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler sadeleştirilmiş ve yukarıki maddelere uydurulmuş, ifade düzeltilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği: Doktrinde ve uygulamada, tescilin sonuç doğurması yevmiye defterine yapılan kaydın tarihine bağlanır. Doğrusu da budur. 930 uncu maddenin gerek birinci ve gerek ikinci fıkralarına yapılan eklemelerle bu nokta ka-nunda açık olarak belirtilmiş ve ayrıca ikinci fıkraya (sıra) kelimesi ilâve olunarak, aynî tarihte yapılmış olan yevmiye kayıtlarında, kayıt sıra numarasına dayanılacağı belirtilmiştir.’:

     

    II. Tescil yapılmasının sonucu

    1. Genel olarak

    Madde 930 - Taşınmaz üzerindeki aynî haklar kütüğe tescil ile doğar ve sıra ve tarihlerini bu tescil ile alır; bunun saptanmasında yevmiye defterine dayanılır.

    Yasaca gerekli olan belgeler tescil istemine bağlanmış olmak ve geçici tescillerde ise sonradan ve süresi içinde tamamlanmış bulunmak şartiyle tescil, yevmiye defterine yapılmış olan kaydın sıra ve tarihinden başlayarak sonuç doğurur.”