• 4949 sayılı Kanuna ait Hükümet Tasarısı Gerekçesi

     «Ayrıca maddeden önce gelmek üzere, üst başlık olarak 'II. İFLÂSTAN SONRA KONKORDATO' ibaresi eklenmiş; buna bağlı olarak madde başlığı 'Şartları ve hükümleri' olarak değiştirilmiştir."

    «Maddeyle başlamış olan iflâs tasfiyesi çerçevesinde paraya çevirmenin, ticaret mahkemesi tasdik hakkında bir karar verinceye kadar erteleneceği esası getirilmiştir.»



  • 3222 sayılı Kanuna ait Hükümet Gerekçesi

     «309. maddenin dördüncü fıkrasındaki tercüme hatası düzeltilmekle, 'karar iflâs dairesine bildirilir' ibaresi mehaz kanuna uygun olarak 'karar iflâs idaresine bildirilir' şeklinde değiştirilmektedir»



  • Adliye Encümeni Mazbatası Gerekçesi

     «İflâsına karar verilen bir borçlu da ikinci alacaklılar toplanmasında veya toplanmadan sonra konkordato teklifinde bulunabilir.

    Böyle bir teklif vukuunda komisere ait işler iflâs idaresi tarafından yapılır. Müflisin teklif edeceği konkordatoda masa mevcudunun alacakların %30'na -şimdi; %50'sine- yetişmesi mecburiyeti aranmaz.

    Bu suretle teklif edilen konkordato mahkemece tasdik edilirse karar iflâs idaresine bildirilir. İflâs idaresi, iflâsa hükmeden mahkemeden 'iflâsın kaldırılmasını' ister.»



  • 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Yer Alan Gerekçe

    Maddeyle, iflastan sonra konkordatoya ilişkin düzenleme yapılmaktadır. Maddenin ilk fıkrasında, mevcut düzenlemeden farklı olarak ve gerektiğinde malvarlığının terki suretiyle konkordatonun iflas hâlinde de uygulanabilmesi amacıyla alacaklılara da söz konusu talepte bulunma hakkı tanınmaktadır.

    İkinci fıkra hükmü, iflas içi konkordatoda da uygulama alanı bulacak adi konkordatoya ait hükümleri, ilgili düzenlemelere göndermede bulunmak suretiyle tasrih etmektedir.

    Üçüncü fıkra hükmüyle alacaklılarca kabul edilmiş konkordatonun halen devam etmekte olan iflas tasfiyesine olan etkisi düzenlenmektedir. Bir yandan uygulamada karşılaşılan ve özellikle iflas tasfiyesini akamete uğratmak için yapılan iflas içi konkordato tekliflerinin önüne geçilmek istenirken, öte yandan alacaklılarca da kabul edilmiş ve iflas tasfiyesinden ayrılan konkordato projesinin hayata geçirilebilmesi için uygun ortamın sağlanmasına çalışılmaktadır. Kabul edilmiş projeye rağmen iflasın tasfiyesinin devam edecek olması, pek çok kez projenin işletilememesi sonucunu doğurur. Bu kapsamda malların paraya çevrilmesinin durması, alacaklılarca projenin kabulünden başlamak üzere mahkemenin tasdik kararına kadar ve her hâlde altı ayla sınırlı olarak kabul edilmektedir. Yine aynı amaç altında, iflas tasfiyesi sırasında konkordatonun sadece bir kez istenebilmesi düzenlenerek iflas tasfiyesinin sürekli olarak geciktirilerek sekteye uğratılmasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.