• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 808 - Yürürlükteki kanunun 732 nci maddesini karşılamaktadır.

    Madde İsviçre Medenî Kanununun 760 ıncı maddesine uygun olarak, üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Birinci fıkrada malikin, haklarının tehlikeye düş-tüğünü ispat ederek, intifa hakkı sahibinden güvence isteyebileceği; ikinci fıkrada tüketilebilen şey veya kıymetli evrak sözkonusu olduğunda, tehlikenin ispatına gerek olmadan teslimden önce de güvence istenebileceği, son fıkrada kıymetli evrakın bir yere tevdi edilmesinin güvence yerine geçeceği ifade edilmiştir. Ayrıca yürürlükteki maddenin son cümlesindeki, ‘depo edilme’ ifadesi yerine, daha doğru olarak ‘tevdi edilme’ deyimi kullanılmıştır.”



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 726 - Madde, yürürlükteki kanunun 732. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Madde, kaynak İsviçre Medenî Kanununun 760. maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Ayrıca, yürürlükteki metinde kıy-metli evrakın depo edilmesinden söz edilmişken tasarıda daha doğru olarak, kıymetli evrakın güvenilir bir yere tevdi edilmesi aranmıştır.’:

     

    “b. Teminat isteme

    Madde 726 - Haklarının tehlikeye düştüğünü isbat eden malik, intifa hakkı sahibinden teminat isteyebilir.

    İntifa hakkının konusu tüketilebilen bir şey veya kıymetli evrak ise, tehlikenin isbatına gerek olmaksızın malik, teslimden önce de teminat isteyebilir.

    Kıymetli evrakın güvenilir bir yere tevdi edilmesi teminat yerine geçer.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir. Yürürlükteki metnin son cümlesindeki (bu evrakın depo edilmesi) deyimi, müp-hem bulunduğundan bunun yerine, (mahkemece uygun görülecek emniyetli bir yere yatırılması) denilerek ifadeye aydınlık ve- rilmiştir. Böylece yararlanıcı mahkemenin yaptırdığı yerden, belirli zamanlarda gelir veya faiz almak suretiyle yararlanım hakkını kullanabilecek demektir.

    2) Biçim değişikliği: Bu madde üç kuralı kapsadığından, aslında olduğu gibi üç bağımsız fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “b) Teminat isteme

    Madde 732 - Malik, haklarının tehlikeye düştüğünü ispat ederse, yararlanımcıdan teminat isteyebilir.

    Yararlanılan şey, tüketim eşyasından veya kıymetli evraktan ise, malik tehlikeyi ispat zorunda olmaksızın, yararlanılan şeyi teslimden önce de teminat isteyebilir.

    Kıymetli evrakın mahkemece uygun görülecek emniyetli bir yere yatırılması, teminat yerine geçer.”