• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     «Madde 55– Yürürlükteki Kanunun 52 nci maddesini karşılamaktadır.

    Kaynak Kanundaki kenar başlıktan esinlenen yürürlükteki metnin kenar başlığı, kanun yapma tekniğine uygun olarak kısaltılarak “Saklı hükümler” şeklinde kaleme alınmıştır.

    Madde, yürürlükteki metinden ve 1984 tarihli Öntasarının 53 üncü maddesinden farklı olarak, tek fıkraya indirilmiş ve yürürlükteki metnin “İktisadi bir gaye takip eden cemiyetler, şirketler hakkındaki hükümlere tabidir.” şeklindeki ifadesi, gereksiz olduğu düşüncesiyle hükümden çıkarılmıştır. Hukuk sistemi-mizde dernekler, dar anlamda iktisadi amaç güdemeyecekleri ve üyelerine iktisadi yarar sağlamak yahut kazanç paylaştırmak amacıyla kurulamayacakları için,  bu amaçlar için kurulabilecek ve tüzel kişiliğe sahip bulunacak kişi toplulukları da sadece ticaret şirketleridir. Bu sebeple, maddede sadece “kamu tüzel kişileri ile ticaret şirketleri hakkındaki kanun hükümlerin”nin saklı olduğu belirtilmekle yetinilmiştir.»


  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

    ‘Madde 53– Madde, yürürlükteki Kanunun 52. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Ancak. yürürlük-teki metinde yer alan «iktisadi bir gaye takip eden cemiyet» deyimini açıklığa kavuşturmak için «üyelerine iktisadi yarar sağlamak amacı güden kişi birlikleri» deyimi kullanılmıştır.’:

     «F. Kamu kuruluşları ve ticaret şirketleriyle ilgili kuralla-rın saklılığı

    Madde 53– Kamu tüzel kişileri hakkındaki kamu hukuku kuralları saklıdır.

    Üyelerine iktisadi yarar sağlamak amacı güden kişi birlikleri, ticaret şirketlerine ilişkin hükümlere bağlıdır.» 


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     ‘1) Terim ve ifade: Terimler Anayasa terimlerine uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği: Bu maddenin 2 nci fıkrasında (şir-ketler hakkındaki hükümler) denilmiş, bunun hangi tür şirket olduğu belirtilmemiştir. Bu eksikliği gidermek için tasarıda bunun (kooperatif şirket) olduğu açıklanmıştır. Bu (adi şirket) olamaz; zira Borçlar Kanununda düzenlenmiş olan adi şir-ketlerin tüzel kişiliği yoktur.’:

     «F. Kamu kurumları ve ortaklıklar ile ilgili kuralların saklılığı.

    Madde 52– Kamu tüzel kişileri, kamu hukuku kurallarına bağlıdır.

    İktisadi bir gaye güden dernekler, kooperatif ortaklıklara ilişkin kurallara bağlıdır.»