• Adalet Komisyonu Raporu

     “Tasarının 488 inci maddesinin başında yer alan ”İlgililer" kelimesinden sonra “,” konmuştur."



  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 488 - Yürürlükteki kanunun 432 inci maddesini karşılamaktadır. Arılaştırılmak ve ”sulh mahkemesi" yerine “vesayet makamı”, “asliye mahkemesi” yerine “denetim makamı” deyimleri kullanılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. Maddeye “Denetim makamı, gerektiğinde duruşma da yaparak bu itirazı kesin karara bağlar” hükmü eklenmiştir. Bu hükümle vesayet makamı kararlarına karşı denetim makamı nezdinde yapılan itirazın nasıl inceleneceği ve karara bağlanacağı düzenlenmektedir. Buna göre denetim makamı bu itirazı dosya üze-rinden veya gerek gördüğünde duruşma yaparak inceleyecektir. Maddeye eklenen yeni hüküm, denetim makamı kararlarının kesin olduğunu hükme bağlamak suretiyle, vesayet işlerinde itiraza ilişkin kararların bir an önce yürürlüğe girmesi olanağını getirmiştir."



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 412 - Madde, yürürlükteki kanunun 432. madde-sini karşılamaktadır.

    Yürürlükteki metinden farklı olarak itiraz on günlük süre ile sıralandırılmış, “sulh mahkemesi” deyimi yerine “sulh hâ-kimi” deyimi konulmuştur. Hüküm değişikliği yoktur.’:

     

    5. İtiraz

    Madde 412 - Sulh hâkiminin kararlarına karşı ilgililer, tebliğ gününden itibaren on gün içinde asliye hâkimine itiraz edebilirler.”


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere uydurulmuş, özellikle 276 ve 347 nci maddelerin gerekçesinde açıklanan sebeplerle (vasîlik makamı) ve (denetim makamı) terimleri kullanılmıştır.

    2) Biçim değişikliği; yoktur. Madde, yürürlükteki metinde olduğu gibi bir tek fıkradan ibarettir.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    5. İtiraz.

    Madde 432 - Vasilik makamının kararlarına karşı dene-tim makamına itiraz edilebilir.”