• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 208- Yürürlükteki kanunun 179 uncu maddesinin ikinci fıkrasını karşılamaktadır.

    Maddenin birinci fıkrası eşlere her zaman için yeni bir mal rejimi söz-leşmesiyle önceki ya da başka bir mal rejimi kabul etme olanağı sağlamaktadır.

    İkinci fıkra, yürürlükteki kanunun 179 uncu maddesinin ikinci fıkrasnıı karşılamaktadır. Buna göre, mal ayrılığına geçişi gerektiren haklı sebeplerin ortadan kalkması hâlinde, eşler arasında kendiliğinden eski rejime dönme söz konusu olmamaktadır. Bunun için eşlerden birinin istemi üzerine hâkim tarafın-dan, mal ayrılığına dönüşten önceki rejime dönme kararı verilmesi zorunludur.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 171- Madde, yürürlükteki 179. maddenin ikinci fıkrasını karşılamaktadır. Yürürlükteki metinden farklı olarak mal ortaklığı rejiminin yeniden kurulmasını talep hakkı, alacaklıların tatmin edilmesi şartına bağlanmıştır. Hâkim ancak borcun ödenmesi veya alacaklıya bu hususta teminat gösterilmesi hâlinde eski rejime dönmeye karar verebilecektir. Konuya iliş-kin mahkeme hükmü resmî senet yerine geçtiğinden notere bildirme ve tescil etme zorunluluğuna yer verilmemiştir.’:

    «3. Eski rejime dönme

    Madde 171- Borç ödendiği veya alacaklılara teminat gös-terildiği takdirde hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine, mal ortaklığının yeniden kurulmasına karar verebilir.»

    ‘Madde 168- Maddenin birinci fıkrası kısmen yürürlükteki kanununun 171. maddesini karşılamaktadır. İkinci fıkra ise yürürlükteki 179. maddenin ikinci fıkrasının karşılığıdır. No-tere tescil zorunluluğunun kaldırılmış olması dışında hüküm değişikliği yoktur.’:

    «3. Eski rejime dönme

    Madde 168- Eşler her zaman yeni bir mal rejimi söz-leşmesi yaparak, önceki veya başka bir mal rejimini kabul edebilirler.

    Olağanüstü mal rejimini gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine eski mal rejimine dönülmesine karar verebilir.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade : Terimler öteki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2)Biçim değişikliği : Üç ayrı kuralı kapsayan bu madde, aslında olduğu gibi üç fıkralık bir madde haline konulmuştur.

    3)Hüküm değişikliği : Maddenin son fıkrasındaki (noterliğe) yerine, aşağıda 139 uncu maddenin altında yazılmış olan gerekçe uyarınca (ticaret sicili memurluğuna) denilmiştir. Baş-kaca bir hüküm değişikliği yoktur.’:

    «IV. Sözleşmeden doğan rejimin yeniden başlaması.

    Madde 179- İflâs ile veya haciz halinde zarar görme sonucunda mal ayrılığı, alacaklının tatmini ile kendiliğinden ortadan kalkmaz.

    Ancak mahkeme, eşlerden birinin istemi üzerine önceki mal rejiminin yeniden başlamasına karar verebilir.

    Önceki mal rejiminin yeniden başladığının tescili, mal rejimleri sicilini tutmakla görevli ticaret sicili memuruna doğ-rudan doğruya bildirilir.»