-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 601 - Yürürlükteki Kanunun 542 nci maddesini karşılamaktadır. Maddenin kenar başlığı, kaynak Kanunun 563 üncü maddesinde ve yürürlükteki metinde «Mevzuu» şeklindedir. Ancak bu kenar başlık maddenin içeriğiyle uyum-lu değildir. Maddede vasiyet alacakları ile ilgili bütün konular değil, sadece bazı konular düzenlenmiştir. Bu nedenle kenar başlık «Özel durumlar» şeklinde kaleme alınmıştır.
Maddede hüküm değişikliği yoktur. Arılaştırılmak suretiyle daha anlaşılır bir hâle getirilmiştir.»
-
«1984 Tasarısı»ndaki Gerekçe:
‘Madde 525 - Madde, yürürlükteki kanunun 542. madde-sini karşılamakla beraber, bir önceki maddenin gerekçesinde açıklandığı üzere, yürürlükteki Kanunun 541. maddesinin son cümlesinde yer alan hüküm bu maddeye ilk fıkra olarak ko-nulmuştur.’:
«2. Konusu
Madde 525 - Vasiyet alacaklısı, borcunu ifa etmeyen vasiyet borçlusuna karşı, vasiyet edilen malın teslimini; vasiyet konusu bir davranış ise bunun yerine getirilmemesinden doğan zararın tazminini dâva edebilir.
Kendisine bir intifa hakkı veya bir irat ya da belli aralıklarla tekrarlanan değer bir edim vasiyet edilen kimsenin talep hakkı, tasarrufta başka bir esas öngörülmüş olmadıkça, eşya hukuku ve borçlar hukuku kurallarına tâbidir.
Kendisine mirasbırakanın ölümünde ödenecek bir sigorta alacağı vasiyet edilen kimse, sigorta sözleşmesinden doğan talep hakkını sigortacıya karşı doğrudan doğruya kullanabilir.»
-
«1971 Tasarısı»ndaki Gerekçe:
‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarı ki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.
2) Biçim değişikliği: Yoktur.
3) Hüküm değişikliği: Yoktur.’:
«2. Konusu
Madde 542 - Belli mal olarak bir yararlanım hakkı veya bir gelir veya belli aralıklarla yerine getirilecek bir edim bı-rakılmışsa bu hususta başka türlü kural bulunmadıkça, belli mal bırakılan kimsenin dava hakkı, eşya hukuku ve borçlar hukuku kurallarına bağlıdır.
Miras bırakanın şahsına ait bir hayat sigortası bırakılmış ise, bırakılan kimse bunu doğrudan doğruya dava edebilir.»