• Adalet Komisyonu Raporu

     “Tasarının 881 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ”her hangi" kelimeleri imlâ kurallarına uygun olarak ‘herhangi’ şeklinde yazılmıştır.”



  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 881 - Yürürlükteki kanunun 796 ncı maddesini karşılamaktadır.

    Maddeyle hangi alacaklar için ipotek tesis edilebileceği ve rehin konusu taşınmazın borçluya ait olması zorunluluğu olmadığı hususları düzenlenmiştir. İpotekle güvence atına alınacak alacağın rehnin tesisi anında mevcut olması aranmamış, ilerde doğması olasılığının olması dahi yeterli görülmüştür. Alacağın şarta bağlı olup olmaması da bu bakımdan önem taşımamaktadır.”



  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Genel Düşünceler:

    Taşınmaz rehninin memleketimizde uygulanan en önem-li çeşidi olan ipotek Medenî Kanunun 22 nci bölümünün ikinci ayırımında 796-811 inci maddelerde olmak üzere 16 madde içinde düzenlenmiş ve A, B, C, D harfleriyle gösterilen şu dört bahse ayrılmıştır: A. Amacı ve niteliği, B. Kurulması ve sona ermesi, C. Sonuçları, D. Kanunî İpotek. Taşınmaz rehni bah-sinde (genel kurallar) dan sonra en önemli kısım ipoteği düzenleyen bu ikinci ayırımdır.

    Maddenin metnine gelince:

    1) Terim ve ifade: Terimler, yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiş ve açıklanmıştır. Özellikle ikinci fıkranın ifadesinde küçük bir düzeltme yapılarak bir taşınmazın üzerinde başkasının borcu için dahi ipotek kurulabileceği ve bunun ancak taşınmazın maliki tarafından yapı-labileceği, daha açık bir şekilde belirtilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    “A. Amacı ve niteliği

    Madde 796 - Doğmuş veya ileride doğacak veya doğabilecek olan herhangi bir alacak, ipotekle teminata bağlanabilir.

    Malik, taşınmazını başkasının borcu için ipotek edebilir.”