• Adalet Komisyonu Raporu

     “Tasarının 837 nci maddesinin kenar başlığı ile son fıkrasının başında yer alan ‘Kaynak irtifakı’ ibareleri ‘Kaynak hakkı’ şeklinde değiştirilmiştir.”



  • “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     “Madde 837 - Yürürlükteki kanunun 752 nci maddesini karşılamaktadır.

    Hüküm değişikliği yoktur. İsviçre Medenî Kanununun 780 inci maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Ancak üst hakkıyla aynı doğrultuda olmak üzere, bağımsız nitelikteki kaynak irtifakının tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilmede, süreklilik niteliği için ‘en az otuz yıl için kurulmuş olma’ koşulu öngörülmüştür.”



  • 1984 Tasarısı"ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 755 - Madde, yürürlükteki Kanunun 752. maddesini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Kaynak İsviçre Medenî Kanununun 780. maddesine uygun olarak, madde üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir.’:

     

    “D. Kaynak irtifakı

    Madde 755 - Başkasının arazisinde bulunan kaynak üzerindeki irtifak hakkı, arazi malikini suyun alınmasına ve akı-tılmasına katlanmakla yükümlü kılar.

    Bu hak aksi kararlaştırılmış olmadıkça başkasına dev-redilebilir ve mirasçıya geçer.

    Kaynak irtifakı bağımsız ve devamlı nitelikte ise tapu kü- tüğüne taşınmaz olarak kaydedilebilir."


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelerle uyumlu duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Bu madde ayrı ayrı üç kuralı kapsadığından, bağımsız üç fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği: Bu maddenin ikinci ve üçüncü fık- raları, (yapı hakkı) nı düzenleyen 751 inci maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarına paralel olarak düzenlenmiş olduğundan o fıkralara ilişkin gerekçeler bu maddedeki ikinci ve üçüncü fıkraları da açıkladığı için burada ayrıca açıklama yapılması gerekli görülmemiştir.’:

                                                        

    “B. Kaynak hakkı

    Madde 752 - Başkasının toprağında bulunan kaynak üzerindeki hak, o toprağı, kaynaktan su alma veya akıtma ko- nusunda bir yükümlenim hakkı ile bağlar.

    Kaynak hakkı kişi veya taşınmaz yararına yükümlenim veya bağımsız ve sürekli hak olarak kurulabilir; eğer bağımsız ve sürekli hak olarak kurulmuşsa, tapu kütüğünde ayrı bir sahifeye, taşınmaz olarak, tescil edilir.

    Kişi yararına yüklenim hakkı olarak kurulan kaynak hakkının başkasına geçirilemiyeceği ve miras yoluyla geçmeyeceği konusunda sözleşme yapılabilir.”