• Adalet Komisyonu Raporu

     «Tasarının 335 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki “velayeti altındadırlar” ibaresi kısıtlanan ergin çocukların velâyet altında kalmaya devam ettiğini vurgulamak amacıyla “velâyeti altında kalırlar” şeklinde değiştirilmiştir.»



  • «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     Bu Ayırımda, soybağının özel bir hukukî sonucu olarak “Velâyet” düzenlenmiştir. Ayırım, yürürlükteki Kanunun Aile Hukuku Kitabı’nın İkinci Kısmının Yedinci Babının Beşinci Faslını karşılamaktadır. Ayırımda yer alan maddelerin bazıları, İsviçre Medenî Kanununun 1976 tarihli değişikliğinden esinlenmiş, bazıları yürürlükteki Kanundan, bazıları ise 1984 tarihli Öntasarıdan alınmıştır.

    «Madde 335 - Velâyet hakkının çocuk küçük iken ana ve babaya ait oldu-ğunu, yasal sebep olmadıkça velâyetin ana ve babadan alınamayacağını ve hâkim vasi atanmasına gerek görmedikçe yani kural olarak kısıtlanan çocukların bile ana babanın velâyeti altında olacağını düzenleyen bu hüküm, yürürlükteki Kanunun 262 nci maddesinden sadeleştirilmek suretiyle alınmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 252 - Madde, yürürlükteki Kanununun 262. maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metnin birinci cümlesi tasarıda bu maddeye alınmış, ikinci cümle ise kısıtlanan çocukları ilgilendirdiği için vasi tayinine ilişkin maddeye konulmuş-tur.’:

    «A. Genel olarak

    I. Şartlar

    Madde 252 - Çocuk küçük iken ana babasının velâyeti altındadır. Kanunî sebep olmadıkça velâyet, ana ve babadan alınamaz.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere ve Ana-yasa’ya uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği: Bu madde, aslında olduğu gibi, iki ayrı fıkra haline konulmuştur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:

     

    «A. Genel olarak.

    I. Şartları.

    Madde 262 - Çocuklar, küçük oldukları sürece, ana ve babanın velâyeti altında bulunurlar ve yasada yazılı bir sebep olmadıkça ana ve babadan alınamazlar.

    Kısıtlanmış olan ergin evlâtlar da, vasilik katı onlara bir vasi atamayı gerekli görmedikçe, velâyet altında bulunurlar.»