• «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 279 - Madde İsviçre Medenî Kanununun 244 üncü maddesinden alınmıştır.

    Edinilmiş mallara katılma rejiminde yer alan hüküm, maddede mal ortaklığı rejimi için de kabul edilmiştir. Ancak oradan farklı olarak maddede, sağ kalan eşin, öncelikle mülkiyet hakkı isteyebilmesi öngörülmüştür. Buna göre, ölüm nedeniyle mal ortaklığının son bulmasında, sağ kalan eş, eşlerin birlikte yaşadıkları konut veya ev eşyasının ortaklık mallarına dahil olduğu durumda, kendi tasfiye payına mahsuben bunların mülkiyetini isteyebilecektir. Böylece bu mallar terekeye dahil olmaktan çıkartılıp, diğer mirasçıların bunlar üzerindeki mülkiyet haklarının, sağ kalan eş tarafından tasfiye payına mahsuben satın alınması sağlanmış olmaktadır.

    Maddenin ikinci fıkrası haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eş veya ölenin diğer yasal mirasçılarının istemi üzerine bunlar üzerinde mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebileceğini öngörmektedir.

    Maddenin üçüncü fıkrasında, ölüm dışındaki nedenlerle mal ortaklığı rejiminin son bulması hâlinde, eşlerden herbirinin üstün bir yararın varlığını kanıtlamak suretiyle aynı istemleri ile sürebilmesi kabul edilmiştir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 221 - Yürürlükteki Kanunda bu maddeyi karşı-layan bir hüküm yoktur.

    Bu madde ile, edinilmiş mallara katılma rejiminde olduğu gibi sağ kalan eşe, ortaklık mallarına dahil olan daire, ev ve eşyasının mülkiyetinin payına mahsuben kendisine verilmesini isteme hakkı tanınmıştır. Tahsis edilen daire, ev veya eşyanın değeri eşin payını aştığı takdirde, aradaki farkı o tamamlayacaktır.

    İkinci fıkrada ise, sağ kalan eşin aynı şartlar altında, mülkiyet yerine daire veya ev üzerinde intifa hakkı veya sükna hakkı isteyebileceği öngörülmüştür.’:

     

    «b. Ev ve ev eşyası

    Madde 221 - Eşlerin içinde yaşadıkları daire veya evin ve içindeki eşyanın tamamen veya kısmen ortaklık mallarına dahil olması hâlinde, sağ kalan eş, payına mahsup edilmek ve yetmezse bedel ilâve edilmek suretiyle bunların mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir.

    Aynı şartlar altında mülkiyet yerine daire veya ev üzerinde intifa veya sükna hakkı tanınması da istenebilir.»