-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 925 - Yürürlükteki kanunun 839 uncu maddesini karşılamaktadır.
Kaynak Kanunun 870 inci maddesine uygun olarak üç fıkra hâlinde düzenlenmiş ve maddenin ifadesi de kaynak kanun dikkate alınarak düzeltilmiştir.
Maddeyle borçlu ve alacaklıya kaybolan veya yok olan rehin senedini mahkeme kararıyla iptal ettirme ve bunun yerine, yeni rehin senedi ve kupon düzenlenmesini isteyebilme hakkı getirilmektedir. Türk Ticaret Kanununun 575 inci maddesi göz önüne alınarak ikinci fıkrada yürürlükteki kanundan farklı olarak ‘itiraz’ yerine ‘ibraz’ sözcüğü kullanılmıştır.”
Not: İkinci paragrafın son cümlesi, “1998 Tasarısı”nda bulunmayıp, “1999 Tasarısı”nda, Gerekçe’ye eklenmiştir...
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 843 - Madde, yürürlükteki kanunun 839. madde-sini karşılamaktadır; kaynak İsviçre Medeni Kanununun 870. maddesine uygun olarak, üç fıkra hâlinde düzenlenmiş ve maddenin ifadesi de kaynak kanun dikkate alınarak düzeltilmiştir.’:
“IV. İptal
1. Senedin kaybı hâlinde
Madde 843 - Rehin senedi irade dışında elden çıkmış veya borcu sona erdirme kastı olmaksızın yok edilmiş ise alacaklı, rehin senedini ve kuponu mahkeme kararı ile iptol ettirerek borçludan borcunu ödemesini ve eğer alacak henüz muaccel değilse yeni bir rehin senedi veya kupon düzenlenmesini talep edebilir.
İptal kararı hâmile yazılı kıymetli evrakı iptaline ilişkin hükümler gereğince verilir; itiraz süresi bir yıldır.
Ödenmiş olmasına rağmen iade edilmeyen rehin senedi için de borçlu aynı hükümler uyarınca senedin iptalini talep edebilir.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.
2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı üç kuralı kapsayan bu madde, bağımsız üç fıkra haline konulmuştur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
“IV. İptal
1. Rehin belgesinin yok olması durumunda
Madde 639 - İpotekli borç veya irad senedine ilişkin rehin belgesi veya faiz kuponu yok olmuş veya, borcu ortadan kaldırmak niyetiyle olmaksızın, yok edilmişse, alacaklı, belgenin iptaline karar verilerek borcun ödenmesini, eğer borç henüz ivedili olmamışsa, yeni bir rehin belgesi veya kupon düzenlenmesini sulh yargıcından isteyebilir.
Rehin belgesinin iptaline, bir yıllık itiraz süresi ilân edilmek şartiyle, taşıyana yazılı senetlerin iptaline ilişkin usul u-yarınca karar verilir.
Borçlu da, karşılığı ödenmiş olduğu halde ortaya ko-namayan bir rehin belgesinin iptaline karar verilmesini, ayni yolla, isteyebilir.”