• “1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     «Madde 403 - Yürürlükteki Kanunun 353 üncü maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki Kanunda mevcut ”küçüğün ve mahcurun şahsına takayyüt ve mallarını idare ve medenî tasarruflarda onu temsil" şeklindeki ifade, maddede “küçü-ğün veya kısıtlının şahsına özen gösterir, mallarını yönetir ve onu hukukî işlemlerinde temsil” şekline dönüştürülmüş ve böylece vasinin yetkisi, Yargıtay içtihatlarına uygun olarak genişletilmiş, vasiye vesayet altındaki kişinin kişilik haklarına ilişkin davaları açma yetkisi de tanınmıştır. Başka hüküm değişikliği yoktur.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 334 - Madde, yürürlükteki Kanunun 353. madde-sini karşılamaktadır. Yürürlükteki Kanunda mevcut “küçüğün ve mahcurun şahsına takayyüt, mallarını idare ve medenî tasarruflarda onu temsil” şeklindeki ibare yerine tasarıda “küçüğün ve kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve temsil etmek” ibaresi konulmuş ve böylece vasinin yetkisi, Yargıtay içtihatlarına uygun olarak genişletilmiş, vasiye vesayet altındaki kişinin kişilik haklarına ilişkin dâvaları açma yetkisi de tanınmıştır. Başka hüküm değişikliği yoktur.’:

    C. Vasi ve kayyım

    Madde 334 - Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıt-lının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve onu temsil etmekle yükümlüdür.

    Kayyım, belli işlemleri yapmak veya malları yönetmek için atanır.

    Bu kanunun vasi hakkındaki hükümleri, aksi belirtilmiş olmadıkça kayyım hakkında da uygulanır.


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Bu madde 346 ncı maddedeki vesayet örgenlerinden vasi ve kayyım’ın durumunu düzenlemektedir. Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur. Madde üç fıkradan ibarettir.

    3) Hüküm değişikliği: Vasinin, vasiliğine bağlı kimsenin yani (vesayetlinin) kanunî temsilcisi olduğu, yukarıda 268  inci maddede veli için belirtilmiştir. İkinci fıkrada (temsil kayyımlığı) ile (yönetim kayyımlığı) açıkça ayrılacak biçimde ifadeye bağlanmıştır. Üçüncü fıkrada bazı kelime değişikliklerinden başka bir değişiklik yoktur.’:

    C. Vasî ve Kayyım.

    Madde 353 - Vasî, vesayetli küçüğün veya kısıtlının şah-sına ve malına ve kişilik haklarına ilişkin bütün çıkarlarını korur ve onun kanunî temsilcisidir. Kayyım, ya belli bir takım işlerin görülmesi veya bir mal varlığının yönetimi için atanır.

    Tersine özel bir kural olmadıkça, bu kanunun vasîye ilişkin kuralları kayyım hakkında da uygulanır.”