-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 1015 - Yürürlükteki kanunun 924 üncü maddesini karşılamaktadır.
Hüküm değişikliği yoktur. Ancak kaynak kanunun 965 inci maddesine uygun olarak madde üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. Yürürlükteki maddenin ikinci fıkrasındaki ‘temliki tasarruf hakkı’ deyimi yerine maddede ‘tasarruf yetkisi’ deyimi kullanılmıştır.”
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 932 - Madde, yürürlükteki kanunun 924. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur. Ancak, kaynak İsviçre Medeni Kanununun 965. maddesine uygun olarak mad-de üç fıkra hâlinde düzenlenmiştir. İkinci fıkrada, yürürlükteki metindeki “temliki tasarruf hakkı” deyimi yerine “tasarruf yetkisi” deyimi kullanılmıştır.’:
“2. Yetkinin ve sebebin belirlenmesi
Madde 932 - Tescil, terkin ve değişiklik gibi tasarruf işlemlerinin yapılabilmesi, talepte bulunanın, tasarruf yetkisini ve hukukî sebebi belgelemiş olmasına bağlıdır.
Talepte bulunan kimse, kendisinin, sicilde hak sahibi görünen kişi veya bu kişinin temsilcisi olduğunu ispat etmek suretiyle tasarruf yetkisini belgelemiş olur.
Hukukî sebebin belgelenmesi, bu sebebin geçerliliği için gerekli şekle uyulduğunun ispatı suretiyle olur.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş, özellikle (vesika) yerine dilimize çoktan beri yerleşmiş bulunan (belge), (tevsik) yerine de (belgeleme) denil-miş, ifade sadeleştirilmiş ve düzeltilmiştir.
2) Biçim değişikliği: Ayrı ayrı üç kuralı kapsayan bu madde, İsviçre aslında olduğu gibi, bağımsız üç fıkraya ayrıl-mıştır.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
“2. Yetkinin belgelenmesi
a) Belgenin geçerli olması
Madde 924 - Tapu kütüklerinde tescil, şerh, değiştirme ve silim gibi işlemler, ancak bunların yapılması için istemde bulunanın tasarruf yetkisinin ve bu işlemlerin hukukî sebebinin ispat edilmesinden sonra yapılabilir.
Tasarruf yetkisinin ispatı, istemde bulunanın, tapu kütü-ğüne göre tasarruf yetkisine sahip kişi veya onun yetkili temsilcisi olduğunun belgelenmesiyle olur.
Hukukî sebebi ispatı ise, buna ilişkin işlemin geçerli olması için yasaca gerekli şekil ve şartlara uyulmuş olduğunu ispatı yoluyla olur.”