-
“1998 ve 1999 Tasarısı”ndaki Gerekçe
“Madde 765 - Yürürlükteki kanunun 689 uncu maddesini karşılamaktadır.
Hüküm değişikliği yoktur. Kenar başlığıyla birlikte arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. Maddede mülkiyeti saklı tutma sözleşmesine dayanılarak taksitle bir mal satılması hâlinde, satıcının, sattığı malı geri alma hakkı düzenlenmektedir. Taksitle satımda, satıcının, malın geri verilmesini istemesi halinde ne gibi haklara sahip olduğu, Borçlar Kanununun 222 ve devamı maddelerinde yer almıştır. Bu nedenle burada yürürlükteki metinde olduğu gibi, es-kimeden doğan tazminat ve münasip bir ücret tenzil ederek satış bedelini verme koşuluyla geri istemeden söz etmenin, gereksiz bir tekrar olacağı düşünülmüş ve bu yöndeki hükümler alınmamıştır. Geri istemenin koşulları ve kapsamı, Borçlar Kanununda özel olarak düzenlendiğinden, burada sadece satıcının geri isteme hakkı, mülkiyet hakkıyla ilgili olduğu oranda düzenleme konusu yapılmıştır. Bu bağlamda maddede, ‘bu satımlara ilişkin özel hükümlere uymak koşuluyla’ ifadesine yer verilmiştir. Bu satımlara ilişkin özel hükümler Borçlar Kanununun taksitle satıma ilişkin hükümleri olabileceği gibi, Tüketicinin Korunması Hakkında Ka-nun hükümleri de olabilir.”
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 683 - Madde, yürürlükteki kanunun 689. madde-sini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.’:
“b. Taksitle satış
Madde 683 - Taksitle mal satan kimse, mülkiyeti saklı tutma sözleşmesine dayanarak, sattığı malın iadesini, ancak almış olduğu taksitlerin tutarından uygun bir kira bedelini ve malın kullanılmasından dolayı azalan değeri karşılayacak taz-minatı indirdikten sonra kalan miktarı geri vermek şartıyla talep edebilir.”
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler yukarıki maddelere uygun duruma getirilmiş ifade sadeleştirilmiştir.
2) Biçim değişikliği, yoktur.
3) Hüküm değişikliği, yoktur.’:
“b) Taksitle satışta
Madde 689 - Malik, mülkiyeti kendinde saklı tutarak taksitle devrettiği malın geri verilmesini, ancak kendisine ödenmiş olan taksitlerden, uygun bir kullanma ücretini ve eskime tazminatını indirip kalanı geri vermek şartiyle, isteyebilir.”