• Adalet Komisyonu Raporu

     «Tasarının 355 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “eğitimi için” ibaresinden sonra “;” konmuştur.»



  • «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 355 - Yürürlükteki Kanunun 281 inci maddesini karşılamaktadır.

    Madde, İsviçre Medenî Kanununun 316 ncı maddesini örnek alan 1984 tarihli Öntasarının 272 nci maddesinden alınmıştır. Çocuk mallarının gelirlerinin çocuğun bakımı, yerleştirilmesine ve eğitiminden artan kısmının aile ihtiyacına sarfedilebbileceği, kalanın ise çocuğun mallarına katılacağı esası getirilmiştir. Yürürlükteki metinden farkı, çocuğun gelirinden ona sarfedilenden artan miktarın önce -hakkaniyete uyduğu ölçüde- aile ihtiyaçlarına harcanabileceği; gelir faz-lasının ise çocuk mallarına katılacağıdır.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘Madde 272 - Madde, yürürlükteki Kanunun 281. madde-sini karşılamaktadır. Çocuk mallarının gelirinin, çocuğun bakı-mı, yetiştirilmesi ve eğitiminden artan kısmının aile ihtiyacına sarfedilebileceği, kalanın çocuğun mallarına katılacağı esası getirilmiştir.’:

    «C. Gelirlerin sarfı

    Madde 272 - Ana baba çocuk mallarının gelirlerini, önce-likle çocuğun bakımı, yetiştirilmesi ve eğitimi için; hakkaniyete uyduğu ölçüde de aile ihtiyaçlarını karşılamak üzere sarfedebilirler.

    Gelir fazlası çocuk mallarına katılır.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe

     

    ‘1) Terim ve ifade: Terimler Anayasa’ya ve öteki madde-lere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği: Bugünkü metinde eşlerinden han-gisi aile giderleriyle yükümlü ise, çocuğun gelirinden artanının ona ait olacağı yazılıdır. Ana ve babanın her ikisi de aile için masraf yapmışsa ve yapmakla yükümlü ise ne olacaktır? Bu sebeple madde değiştirilerek gelirden artanının aile giderleriyle yükümlü oldukları oranda, ana - babaya ait olacağı belirtilmiştir. Burada (ana ve baba) denilmiştir, zira bu bölüm çocuk mallarının yönetimini düzenlediği için, önemli olan karı - kocalık münasebeti değil, ana - babalık münasebetidir ve bahis konusu olan da budur. Bunda başka, maddenin metninde önce kabul edilmiş olan (bakım) terimi hem besleme, hem giydirme, hem de barındırmayı kapsadığı için, Medenî Kanundaki terim tutarsızlığına son vermek amacıyla bu maddeye de (bakım) terimi konularak (iaşe, ibate, infak, iskân) gibi, Medenî Kanunun çeşitli yerlerinde kullanılmış olan terimler bir tek terim içinde birleştirilmiştir. Ayrıca, yürürlükteki metinde bulunan ve yuka-rıda belirtilen (karı - kocadan hangisi aile masrafı ile mükellef ise) deyimi kullanılmıştır ki, bu doğru değildir. Maksat, eşlerin artan gelirden, aile giderlerine katıldıkları oranda yararlanma haklarını haiz olacağıdır.’:

    «II. Gelirin harcanması.

    Madde 281 - Çocuğun mallarının geliri önce kendi bakım ve eğitimine harcanır; artanı, aile giderleriyle yükümlü oldukları oranda, ana ve babasının olur.»