• Adalet Komisyonu Raporu

     «Tasarının 205 inci maddesinin birinci fıkrasına yapılan ilave ile tarafların evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini evlendirme memurluğuna yazılı olarak bildirmelerine olanak tanınmıştır.»



  • «1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe

     «Madde 205- Yürürlükteki Kanunun 173 üncü maddesini karşılamaktadır.

    Maddenin birinci fıkrası ile mal rejimi konusunda eşlerin yapacakları sözleşmenin noterde düzenlenmesi gerektiği öngörmüştür. Bu sözleşme noterce re’sen düzenleme şeklinde yapılabileceği gibi, eşlerin hazırladıkları yazılı söz- leşmede imzalarının, noterlikçe onaylanması şeklinde de yapılabilir.

    Maddenin ikinci fıkrası, mal rejimi sözleşmesinin şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğunu, bu nedenle bizzat eşler tarafından yapılması gerektiğini hükme bağlamaktadır. Aynı fıkrada, eşlerin sözleşme yapma ehliyetine sahip olmadıkları hallerde, sözleşmeye yasal temsilcilerin de katılması zorunluluğu getirilmiştir.»



  • “1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘Madde 165- Madde, yürürlükteki kanunun 173. maddesini karşılamaktadır. Ancak yürürlükteki hükmün ikinci ve üçüncü fıkraları Tasarıya alınmamıştır.

    Maddenin birinci fıkrasında mal rejimi sözleşmesinin res-mî şekilde yapılması öngörülmektedir. Eşler genellikle mali durumlarının açığa vurulabileceği endişesiyle evlilik sırasında yaptıkları mal rejimi sözleşmelerini hâkime onaylatmaktan ka-çınmaktadırlar. Bunun sonucu olarak da, bu şarta uyulmadan yapılan sözleşmeler geçerli olmadığından bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu gerekçeyle sözleşmenin noterlikçe resmi şe-kilde yapılması yeterli görülmüştür.

    Tescil zorunluluğu da kaldırıldığı cihetle tescilin etkisine ilişkin son fıkrası hükmüne de Tasarıda yer verilmemiştir.’:

    «III. Sözleşmenin şekli

    Madde 165- Mal rejimi sözleşmesinin yapılması, değiş-tirilmesi veya sona erdirilmesi resmî şekle bağlıdır.»


  • “1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe:

     

    ‘1) Terim ve ifade : Terimler yukarıki maddelere uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.

    2) Biçim değişikliği, yoktur.

    3) Hüküm değişikliği, yoktur. Ancak bu maddenin şimdiki metninde son fıkranın anlaşılması güç olduğundan bunun ifa-desi tamamen değiştirilerek açık bir hale konulmuştur.’:

    *

    «III. Mal rejimi sözleşmesinin biçimi.

    Madde 173- Mal rejimi sözleşmesinin yapılması, değiş-tirilmesi veya bozulmasının geçerli olması için resmî şekilde yapılması ve gereken durumlarda taraflardan başka, kanunî temsilcilerince de imza edilmesi gereklidir.

    Evliliğin devamı sırasında yapılan mal rejimi sözleşmesinin ayrıca sulh yargıcı tarafından onaylanması gereklidir.

    Mal rejimi sözleşmesinin üçüncü kişilere karşı geçerli olması, bu sözleşmenin mal rejimi kütüğüne kaydedilmesine bağlıdır