-
«1998 ve 1999 Tasarısı»ndaki Gerekçe
«Madde 327 - Yürürlükteki Kanunun 261 inci maddesini karşılamaktadır.
Madde 1984 tarihli Öntasarının 247 nci maddesinden bazı değişikliklerle ve daha arı bir Türkçeyle iki fıkra hâlinde yeniden kaleme alınmıştır. Esaslı bir hüküm değişikliği yoktur.
Bu maddede düzenlenen, ana babanın çocuklarına bakma, onu koruma ve eğitme ödevlerinin velâyet hakkından bağımsız olduğu açıktır. Yani velâyet hakkı kendisinden alınmış olsa dahi onların bu ödevleri yine de devam edecektir. Maddede, yürürlükteki hukukta olduğu gibi, bir tabiî hukuk kuralının pozitif hukuk kuralı hâline getirilmiş olması sözkonusudur.»
-
“1984 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘Madde 247 - Madde, yürürlükteki Kanunun 261. maddesini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur, izinin sulh hâkimi tarafından verileceği açıklanmıştır.’:
«C. Çocukların bakım ve eğitim giderlerini karşılama
I. Kapsamı
Madde 247 - Çocuğun bakımı ve eğitimi için gerekli giderler ana ve baba tarafından karşılanır.
Ana baba yoksul oldukları veya çocuğun özel durumu olağanüstü harcamalar yapılmasını gerektirdiği takdirde, ya da istisnaî nitelikte herhangi bir sebebin varlığı hâlinde, sulh hâki-minin izniyle çocuğun mallarından onun bakım ve eğitimine yetecek belli bir miktar sarfedilebilir.»
-
“1971 Tasarısı”ndaki Gerekçe
‘1) Terim ve ifade: Terimler öteki maddelere ve Ana-yasa’ya uydurulmuş, ifade sadeleştirilmiştir.
2) Biçim değişikliği: Madde, aslında olduğu gibi iki fıkra haline konulmuştur.
3) Hüküm değişikliği: Çocuğun bakım ve eğitiminde ana kural bunun giderlerinin ana ve babaya düşmesidir. Bu esas kuralı, birinci madde koymuştur. Ana babanın bunun için yaptıkları harcamalar onlar arasında yürürlükte olan mal rejimine göre ve bu rejimin kuralları uyarınca paylaşılır. Ancak ikinci fıkrada yazılı istisnaî durumun bulunması halinde vasilik katı, yani sulh mahkemesi ve yasada belirli olan hallerde asliye mahkemesi çocuğun mallarından bir miktarının harcanması için ana ve babaya izin verebilir. İşte bu istisnaî durumlarda vasilik katının ana ve babaya harcama izni verebilmesi için bu fıkraya bir şart daha eklenmiştir ki, (o da çocuk için yapılan giderlere onun mallarının gelirinin yetmemesi) dir. Eğer gelir çocuğa yapılan harcamaları karşılıyorsa, o zaman vasilik katı çocuğun mallarından belli bir miktarın, onun bakım ve eğitimi için harcanmasına izin veremez.’:
«C. Çocukların bakım ve eğitim giderleri.
Madde 261 - Çocukların bakım ve eğitim giderleri, ara-larındaki mal rejimine göre ana ve babaya düşer.
Ana, baba yoksul olur veya giderler çok yükselir veya olağanüstü bir sebep çıkarsa ve çocuklara ait malların geliri de buna yetmezse, vasilik katı, eğitimleri için çocukların mallarından belli bir miktarının harcanması için ana, babaya izin verebilir.»