"....Davacı, Malkara Sarıyer-Kiremitlik il yolunu, köy yoluna bağlayan yoldan, davalı şirkete ait ağır yüklü kamyonların geçmesi nedeniyle bozulmalar meydana geldiğini, bu durumun Jandarma kontrolü ile yapılan tespitlerde tutulan tutanak ile sabit olduğu, davalı şirkete ait malzeme taşımakta olan kamyonun tonaj ağırlığının azami haddini aşar vaziyette yüklü olduğunun jandarma tutanağı ile tespit edildiği, Malkara Asliye Hukuk Mahkemesinin 2011/.... Değişik İş dosyası ile yolda meydana gelen bozulmanın onarımı ve eski haline getirilebilmesi için 30,210,28 TL maliyetinin olduğunun anlaşıldığı, davalı şirkete yapılan ihtara rağmen zararın giderilmediği belirterek tazminat talebinde bulunmuştur.
Davalı ise, dava konusu yolun şirketin ulaşım güzergahında olmadığı, mal sevkiyatında kullanılmadığı, bir defaya mahsus olmak üzere işletmeye bazalt götürmek için o yolun kullanıldığı, bölgede başkaca maden şirketleri ile davacıya ait işletmenin de bulunduğu ve yolun bu şirketlerce kullanıldığı, meydana gelen zarardan sorumlu tutulamayacağını belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, dava konusu yolda meydana gelen bozukluğun davalı tarafından tahrif edildiğini davacının ispatlayamadığı, yolu birden fazla maden şirketinin kullanmakta olduğunu, davalının jandarma tarafından tutulan tutanakta yük aşımı ile yolculuk yaptığını belirtmişse de tahrifin tamamen davalı tarafından yapıldığını ispat edemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Dosya kapsamında yapılan keşif sonrası alınan inşaat bilirkişi raporunda; yolun astarsız tek kat asvalt sathi kaplaması işi olarak inşa edildiği, yüksek tonajlı araçların geçişine uygun olarak imal edilmediği, bölgede bu araçların geçiş için kullanabileceği başkaca yol bulunmadığından mecburen kullanıldığı, dava konusu yolun yalnız davalı şirket tarafından kullanılmadığı, bölgede faaliyet gösteren 8-10 maden işletmesi ve davacının kamyonlarının da kullandığını beyan etmiştir. Bu haliyle, dava konusu edilen yoldaki bozulmanın davalı şirket araçları ve başka işletmelere ait araçların da geçmesi ile oluştuğu anlaşılmaktadır. O halde, mahkemece zarar kapsamının belirlenip bölgeden geçen diğer araçların zarara katkısı indirim nedeni olarak gözetilmeli ve davalının sorumluluğunun olduğunun da düşünülmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden soyut ve genel ifadelerle davanın tümden reddine karar verilmesi usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir...."
4. HD. 06.12.2017 T. E: 2016/1232, K: 7953
Ayrıntılı görüntülemek için tıklayın