İcra Dosyasının Zayi Olması-

İtirazın iptali istemine dayanak icra dosyasının zayi halinde 4473 sayılı yasa hükümlerden faydalanılarak ve bu yasadaki hükümlerin uygun düştüğü oranda kıyasen uygulanması yoluyla yenileme (ihya) işlemlerinin tamamlanması, taraflardan ellerinde bulunan (bilhassa takip talebi ve ödeme emri) belgelerin istenilmesi gerektiği-

... İcra Dairesi'nin yazısında bahsi geçen 2004/274 esası, eldeki dosyanın bozmadan önceki esas numarası olup temyiz incelemesi için Dairemize gelen dosya arasında icra dosyası bulunmamaktadır. Dosyanın mahkeme kaleminde olabileceği değerlendirilmektedir. Bu nedenle ... İcra Dairesi'nin 2004/370 esas sayılı takip dosyasının, gerek Mahkeme, gerekse İcra Dairesi'nde titizlikle aranması, bulunamaması durumunda bu hususun tutanağa bağlanması gerekmektedir.

Bir dava dosyasının yangın, yer sarsıntısı, seylap veya heyelan sebebiyle ziyaa uğraması halinde nasıl yenileneceği 4473 sayılı yasa ile özel bir şekilde düzenlenmiş ise de, dosyanın bu özel yasada belirlenen haller dışında zayi olması halinde yenileme işlemlerinin nasıl yapılacağına ilişkin bir hüküm yasalarımızda mevcut değildir. Böyle bir durumda, dava dosyasının yenilenmesi zorunlu bulunduğundan bu konuda 4473 sayılı yasadaki hükümlerden faydalanılarak ve bu yasadaki hükümlerin uygun düştüğü oranda kıyasen uygulanması yoluyla yenileme (ihya) işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Anılan yasanın İcra Dosyaları ile ilgili 18-25. maddeleri ile müşterek hükümler başlığı altında 30-35. maddelerinde zayi olan bir dosyanın ne şekilde ve hangi koşullara uyularak yenilenebileceği hükme bağlanmış bulunmaktadır. Anılan hükümlerden yararlanılarak, olaya uygun düştüğü oranda kıyasen uygulanarak icra dosyasının ihyası, özellikle taraflardan ellerinde bulunan (bilhassa takip talebi ve ödeme emri) belgelerin istenilmesi gerekmektedir.

Dairemizin geri çevirme kararlarının gereğinin titizlikle yerine getirilmesi ve sonucuna göre temyiz incelemesine gönderilmesi için dosyanın mahal mahkemesine yeniden geri çevrilmesi gerekmiştir...."

4. HD. 16.11.2017 T. E: 987, K: 7321

Ayrıntılı görüntülemek için tıklayın.