İİK. mad. 106-110'da Öngörülen Satış İsteme Süreleri:

İcra müdürlüğünden hacizli malın satışının (İİK. mad. 106 uyarınca) süresinde istenilmesi yeterli olup, diğer satış şartlarının oluşup oluşmadığının irdelenmesinin gerekmediği- İİK. mad. 106 uyarınca taşınırlar için altı ay ve taşınmazlar için uygulanması gereken bir yıllık sürelerin hesabında hacizden itibaren ilk satış talep tarihinin esas alınması gerektiği- Alacaklı vekiline eksik satış avansını yatırmak üzere tebliğ edilen muhtıra içeriğinde ve buna ilişkin tebligat parçası üzerinde eksik avansın 15 gün içinde yatırılması gerektiği şeklinde bir ihtarat bulunmadığı anlaşıldığından, alacaklı tarafından, haciz tarihinden itibaren İİK'nun 106. maddesinde öngörülen yasal bir yıllık sürede satış talep edilerek satış avansı ve muhtıra ile bildirilen eksik avans dosyaya yatırıldığından, satış talebinin reddine ilişkin icra müdürlüğü kararının iptaline yönelik şikayetin kabulüne karar verilmesi gerektiği-

Alacaklının, kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla başlattığı takipte yasal sürede satış talep edildiği halde satış talebinin reddine karar verildiğini belirterek icra müdürlüğünün işleminin iptali istemi ile icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece, şikayetin reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.

02.07.2012 tarih ve 6352 sayılı Kanun' un 21. maddesi uyarınca İİK' nun 106. maddesi, “Alacaklı, haczolunan mal taşınır ise hacizden itibaren altı ay, taşınmaz ise hacizden itibaren bir yıl içinde satılmasını isteyebilir” şeklinde değiştirilmiştir. 6352 sayılı Kanunun 106. maddesi gereği, aynı Kanun'un 21. maddesinin, yasanın yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.

Dolayısıyla satışı istenilen taşınmazın haciz tarihi olan 11/08/2014 tarihi itibari ile uygulanması gereken İİK'nun 106. maddesinde; “Alacaklı, haczolunan mal taşınır ise hacizden itibaren altı ay, taşınmaz ise hacizden itirbaren bir yıl içinde satılmasını isteyebilir” hükmüne yer verilmiştir. Aynı Kanunun 110. maddesinde ise; “Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya icra müdürü tarafından verilecek karar gereği gerekli gider onbeş gün içinde depo edilmezse veya talep geri alınıp da, bu müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar” hükmü yer almaktadır. Bu düzenleme kapsamında, icra müdürlüğünden hacizli malın satışının süresinde istenilmesi yeterli olup, diğer satış şartlarının oluşup oluşmadığının irdelenmesi gerekmez. Öte yandan Dairemizin değişen içtihatlarına göre, anılan maddede düzenlenen altı ay ve bir yıllık sürelerin hesabında hacizden itibaren ilk satış talep tarihi esas alınmaktadır.

Bu açıklamalara göre, somut olayda, taşınmaz üzerindeki haczin 11/08/2014 tarihli olduğu, alacaklı vekilinin 15/05/2015 tarihli talebi ile taşınmazın satışını talep ettiği, daha önceki araç satış taleplerinden vazgeçerek araç satışı için yatırdıkları 1.000.-TL nin taşınmazın satışı için avans olarak kullanılması, eksik avans olması durumunda muhtıra ile talep edilmesi halinde dosyaya yatırılacağının beyan edildiği, icra müdürlüğünce satış talebi ile 250.-TL avans yatırıldığı kabulü ile 4.000.-TL eksik satış avansını yatırmak üzere alacaklı vekiline muhtıra gönderildiği, muhtıranın alacaklı vekiline 03/06/2015 tarihinde tebliğ edildiği, alacaklı vekilinin 26/10/2015 tarihinde istenen 4.000.-TL ek avansı yatırdığı, icra müdürlüğünce muhtıraya rağmen 15 günlük süre içinde eksik avansın yatırılmadığı gerekçesiyle satış talebinin reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.

Somut olayda, alacaklı vekiline eksik satış avansını yatırmak üzere muhtıra tebliğ edilmişse de, gerek muhtıra içeriğinde, gerekse muhtıranın tebliğine ilişkin tebligat parçası üzerinde eksik avansın 15 gün içinde yatırılması gerektiği şeklinde bir ihtarat bulunmadığı anlaşılmaktadır.

O halde, mahkemece, alacaklı tarafından, haciz tarihinden itibaren İİK'nun 106. maddesinde öngörülen yasal bir yıllık sürede satış talep edilerek satış avansı ve muhtıra ile bildirilen eksik avans dosyaya yatırıldığından şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile reddi isabetsizdir.

12. HD. 03.05.2016 T. E: 2474, K: 12961