İstinaf Yoluna Başvuru ve İncelenmesi

-5311 s. K. ile değişik- İİK. mad. 363

...

Bilindiği gibi istinaf mahkemeleri 20.07.2016 tarihinde faaliyete başlamıştır. Bundan önceki dönemde icra mahkemelerinin kararlarından hangilerinin temyiz edilebileceği İİK. mad. 363’te -18 bent halinde ve sayılarak- öngörülmüştü. Bu dönemde, İİK. mad. 363’te öngörülmeyen icra mahkemesi kararları temyiz edilemiyordu.

5311 sayılı “İcra ve İflâs Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile İİK.’nun 363. maddesinde değişiklik yapılmış ve “hakkında istinaf yoluna başvurulamayacak -yani kesin olan- icra mahkemesi kararları” bu maddenin birinci fıkrasında teker teker sayılarak belirtilmiştir.

Bundan böyle bu maddede belirtilmeyen icra mahkemesi kararlarına karşı -“kural olarak”- istinaf yoluna başvurulabilecektir.

Ancak İİK. mad. 363/I ‘de öngörülmemesine rağmen, İİK.’nun bazı maddelerinde özel olarak  “o maddedeki icra mahkemesi kararının kesin olduğu” (yani bu karara karşı istinaf yoluna başvurulamayacağı) belirtilmişse -örneğin; “ihalenin feshi talebinde bulunulan icra mahkemesince verilen görevsizlik veya yetkisizlik kararları (İİK. mad. 134/IV)” ; “istihkak iddiası bildirilen icra mahkemesinin verdiği icra takibinin devamına ilişkin kararlar (İİK. mad. 97/V)”-  bu kararlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.

...