Kooperatiflerin tacir olup olmadığı- Cezai şartın indirilmesi-

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı gecikme tazminatının tahsili istemi- Kooperatiflerin tacir olmadığı- Kooperatiflerin tacir olduğu kabul edilse dahi, tacir olan borçlunun iktisaden mahvına sebep olacak deredecede aşırı cezanın indirilmesi gerektiği-

"...Dava, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı gecikme tazminatının tahsili istemine ilişkindir.

6098 sayılı TBK'nın 182/3. maddesi uyarınca, "hakim aşırı gördüğü cezai şart miktarında hakkaniyete uygun bir tenzilat yapar" hükmü, 6102 sayılı TTK'nın 22. maddesinde ise "Tacir sıfatını haiz borçlu T.B.K/3. fıkrasında yazılı hallerde aşırı ücret ve ceza kararlaştırılmış olduğu iddiası ile ücret ve cezanın indirilmesini mahkemeden isteyemez." hükmü mevcuttur. 

Somut olayda davalı kooperatiftir. Kooperatiflerin tacir olup olmadıkları tartışmalı ise de Dairemiz yerleşik uygulamaları ile kooperatiflerin tacir olmadığını kabul etmektedir. Kooperatiflerin tacir olduğu kabul edilse dahi tacir olan borçlunun iktisaden mahvına sebep olacak deredecede aşırı cezanın indirilmesi gerektiği de Dairemizce kabul edilmektedir. 

Bu durumda mahkemece tacir olmayan davalı kooperatif aleyhine verilecek cezada TBK 182/3. maddesi uyarınca indirime gidilmesinin gerekip gerekmediği tartışılmadan karar verilmesi doğru görülmemiştir...."

23. HD. 27.09.2018 T. E: 2016/2898, K: 4347

Ayrıntılı görüntülemek için lütfen tıklayın