7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

7101 sayılı Kanun ile Bilirkişinin Görev Süresi Konusunda Yapılan Değişiklik

-7101 s. Kanun ile- 6100 s. HMK’nun 274. maddesinde değişiklik yapılmıştır.

HMK.’nun 274. maddesinin 1. fıkrasına eklenen bir (son) cümle ile, makul sürede yargılamaların tamamlanması amacıyla basit yargılama usulünde bilirkişinin rapor verme süresi (ve uzatılması halinde bu süre) iki ay olarak daha kısa bir şekilde düzenlenmiştir.

Yapılan değişiklikle birlikte yeni madde şu şekilde düzenlenmiştir:

Madde 274- Bilirkişinin görev süresi

“(1) Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir. Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanır.

(2) Belirlenen süre içinde raporunu vermeyen bilirkişi görevden alınıp, yerine bir başka kimse, bilirkişi olarak görevlendirilebilir. Bu durumda mahkeme, görevden alınmış olan bilirkişiden, görevden alındığı ana kadar yapmış olduğu işlemler hakkında açıklama yapmasını talep eder ve ayrıca bilirkişinin dizi pusulasına bağlı bir biçimde görevi sebebiyle incelenmek üzere kendisine teslim edilmiş bulunan dosya ve eklerini mahkemeye hemen tevdi etmesini ister. (Değişik son cümle:3/11/2016-6754/53 md.) Ayrıca hukuki ve cezai sorumluluğuna ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, bilirkişiye ücret ve masraf adı altında hiçbir ödeme yapılmamasına karar verilebilir ve gerekçesi gösterilerek gerekli yaptırımların uygulanması bilirkişilik bölge kurulundan talep edilir.”

HMK. mad. 274 madde metni için lütfen tıklayın.

HMK. mad. 274 madde gerekçeleri için lütfen tıklayın.