Anonim şirket payının devri- Ticari dava- Tasarrufun iptali- Görev- TTK. mad 380/1, 4/1-a

TTK'nun 380. maddesine dayandırılan tasarrufun iptali davasının asliye ticaret mahkemesinde görülmesi gerektiği-

"...Davacı vekili, Sermaye Piyasası Kanunu gereğince A.....A.Ş.'nin 2013-2014 yılı hesap işlemlerinin denetlenmesi sonucu hazırlanan 14.05.2014 tarihli rapora göre  anılan şirketin 26 taşınmazının, yönetici ve akrabaları olan diğer davalılara devredildiği, taşınmaz devirlerinin şirketin yasal defterine kaydedilmediği, ayrıca şirketin amaç ve mevzusuna aykırı olup şirketin sermaye ve mal varlığının azalmasına neden olduğundan, SPK'nun 92.maddesi uyarınca 31.01.-02-03-04 2014 tarihleri arasınada yapılan daha önce şirket adına kayıtlı iken muvazaalı olarak diğer davalılara satışı yapılan taşınmazların satışının iptalini talep etmiştir.

Bir kısım davalılar vekili, görevli ve yetkili  mahkemenin Bismil Asliye Ticaret Mahkemesi olduğunu belirterek haksız açılan davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, davacı tarafça davanın konusunun hem bir anonim şirket payının devrine, hem de TTK.nun 380/1. maddesinde, yani TTK.nun da düzenlenen hususlara dayandırılmış olması nedeniyle TTK.nun 4/1-a maddesinde yer alan bu kanunda öngörülen hususlardan doğan davaların ticari dava sayılır hükmüne dayandırılmış olması nedeniyle davaya bakmakla görevli mahkemenin Asliye Ticaret Mahkemesi olduğu, görev hususunun kamu düzenine ilişkin bulunması ve dava şartı olması nedeniyle resen gözetilmesi gerektiğinden bahisle  mahkemenin görevsizliğine karar verilmiş; hüküm, davalı A.... A.Ş dışındaki tüm davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere mahkeme kararının gerekçesinde ve değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve davanın TTK'nun 380.maddesine dayandırılmış bulunmasına, yetkili mahkemenin görevi mahkemece değerlendirilmesi gerekmesine ve ihtiyati tedbir kararına karşı temyiz yolunun kapalı bulunmasına göre A.... A.Ş. dışındaki tüm davalılar vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA ..."

17. HD. 06.11.2018 T. 10997/10152