İcra emrinin iptali-

Takip talebine uygun olmayan icra emrinin iptaline karar verilmesi gerektiği- Takip talebini ilama uygun olarak hazırlayan alacaklı yanın kusurlu olmadığı- İşlemin icra müdürülüğü hatasından kaynaklandığı gözetilerek alacaklı aleyhine vekalet ücreti ve yargılama giderine "hükmedilmemesi gerektiği"- "Takibin tümden iptali" ile alacaklı aleyhine vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmesinin isabetsiz olduğu-

"...Borçlu icra mahkemesine başvurusunda  ilamda borçluların sorumluluk miktarlarının belirli olmasına rağmen takipte bu sorumluluk miktarlarına dikkat edilmeden ilamda hükmedilen tüm alacak ve ferilerinin borçlulardan talep edilmesi nedeniyle takibin ve icra emrinin ilama aykırı olduğundan bahisle iptaline karar verilmesini talep etmiştir. Mahkemece takip konusu ilamda sorumluluk miktarlarının her bir davacı yönünden ayrı ayrı belirtilmesine rağmen icra emrinde toplam tazminat miktarının borçlulardan müşterek ve müteselsilen trahsilinin talep edildiği gerekçesiyle ilama aykırı olan takibin iptaline ve alacaklı aleyhine vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmesi üzerine; hüküm alacaklı tarafından temyiz edilmiştir.

İİK'nun 41. maddesi yollaması ile ilamlı takiplerde de uygulanması gereken İİK 60. maddesi gereği icra müdürlüğünce düzenlenecek icra emrinin takip talepnemesine uygun olması zorunludur.

Somut olayda, takip dayanağı ilamda davacılar Çağlar..., Hanife..., Erdoğan..., Şükriye... lehine hükmedilen tazminat miktarlarının her bir davacı için hangi davalıdan hangi miktarda alınacağı, yargılama gideri ve vekalet ücretinin ise davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline karar verildiği, alacaklı tarafından hazırlanan takip talebinin 8. bendine karşılık gelen bölümde ilama uygun olarak hangi borçludan ne miktarda tazminat talep edildiğinin açıkça yazılmış olduğu, yine bu takip talebinde ilam vekalet ücreti ve yargılama giderinin ise borçlulardan müşterek müteselsilen talep edildiği ilama uygun şekilde belirtilmiş olmasına rağmen,icra müdürlüğünce düzenlenen icra emrinde takip talebinin 8.bendine karşılık gelen bölümde yer alan açıklamaların yazılmadığı görülmekle icra emrinin takip talebine uygun düzenlenmediği anlaşılmaktadır.

O halde mahkemece takip talebine uygun olmayan icra emrinin iptaline karar verilmesi ve takip talebini ilama uygun olarak hazırlayan alacaklı yanın kusurlu olmadığı, işlemin icra müdürülüğü hatasından kaynaklandığı da gözetilerek alacaklı aleyhine vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmemesi gerekirken yazılı şekilde takibin tümden iptali ile alacaklı aleyhine vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir...."

12. HD. 27.02.2019 T. 5797/3080

İcra emrinin iptali kavramına ilişkin içtihat sayfası için tıklayın.