Borç Bildiriminden Sonra Borçluya Kredi Kullandıran Bankanın Tasarrufunun İptale Tabi Olduğu-

Davalı üçüncü kişi bankaya, alacaklının talebi üzerine "icra dosyasından borçlu hakkında takip yapıldığının ve davacı alacaklının yazılı miktarda alacağının bulunduğunun" haciz müzekkeresi ile bildirilmiş olması ve bu tarihten sonra davalı üçüncü kişi bankanın davalı borçluya yeniden kredi vermesinin diğer alacaklıların haklarını ihlal ettiğinin ve hakkın kötüye kullanılması mahiyetinde olduğu -

Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasının yapılan yargılaması sonunda verilen hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalılar vekilince istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen 08.12.2014 Salı günü ... geldi. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar vekilleri dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü. 

Davacı vekili, davalı borçlu B...Un Sanayi AŞ aleyhine icra takibi yaptıklarını, borcu karşılayacak malı bulunamadığını ileri sürerek, davalı Banka’ya müzekkere yazılıp borç bildirimi yapılmış olmasına rağmen borçluya kredi kullandırılmasına ilişkin tasarrufun iptali ile 750.000 TL’nin davalılardan tahsilini talep etmiştir.

Davalı Banka vekili ile davalı Şirket davanın reddini savunmuşlardır.

Mahkemece, bildirim yapılmış olmasına rağmen borçlu Şirket’e kredi kullandırarak davacının zararına işlem yaptığı gerekçesi ile davanın kabulüne ve yazılı miktarın davalılardan tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalılar vekillerince temyiz edilmiştir.

Dosya içeriğine, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına, davalı Banka’nın, kendisine icra dosyasından diğer davalının borçlu hakkında takip yapıldığının ve davacının yazılı miktarda alacağının bulunduğunun bildirilmiş olmasına, bu tarihten sonra davalı Banka’nın diğer davalı B.. Un Sanayi AŞ.’ye yeniden kredi vermesinin diğer alacaklıların haklarını ihlal ettiğinin ve hakkın kötüye kullanılması mahiyetinde olduğunun anlaşılmasına ve kararda yazılı diğer gerekçelere göre davalılar vekillerinin temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA, 1.100,00 TL vekalet ücretinin davalılardan alınarak duruşmada vekille temsil olunan davacıya verilmesine, aşağıda dökümü yazılı 26.072,50 TL kalan onama harcının temyiz eden davalılardan alınmasına 08/12/2014 tarihinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere üye S.Kul'un karşı oyu ve oyçokluğuyla ile karar verildi.

17. HD. 08.12.2014 T. E: 2013/9818, K: 17868

Kararı görüntülemek için lütfen tıklayın.